Év végi leltár

Létrehozva: 2017.12.31. 11:14, frissítve: 2018.02.02. 14:35
Fabiny Tamás
Egyházunk reformációi emlékbizottságának elnökeként egy eseményekben – és reménység szerint áldásokban – gazdag esztendő végén készíthetek amolyan év végi leltárt, némileg kitekintést téve az elmúlt nyolc évre, amelyben elkötelezett munkatársakkal tehettük a dolgunkat. Nekik ezúton is köszönetet mondok. Ezen a helyen elsősorban az egyházi bizottság által szervezett munkát összegzem. (Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 51-52. számában jelent meg, 2017. december 31-én)

Gondolatban visszamegyek az ökumenikus imahét országos megnyitó istentiszteletére, ahol az előző évben megjelent A szembenállástól a közösségig című kötetre alapozó Közös imádság című füzet elemeit használtuk.

Örvendetesen sok kiadványunk jelent meg, ezekre most szinte csak jelzésszerűen utalhatok. Legnagyobb vállalkozásunk a Luther Válogatott Művei sorozat, amelyből az elmúlt évek során öt vaskos kötet jelent meg. Mintegy 4500 oldalon szólaltatja meg reformátorunk a tiszta evangéliumot, igényes magyar fordításban! Az Evangélikus Missziói Központ Csak Krisztus légyen Mesterünk címmel remek válogatást jelentetett meg Luther Márton írásaiból Reuss András professzor szerkesztésében. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem tematikus évekre felfűzött kiadványsorozatának idei kötete Teológia és reformáció címmel jelent meg Szabó Lajos szerkesztésében. A nagyobb lélegzetű alkotások mellett praktikus kiadványok (500 nap az imádságért, 5 perc 500 stb.) hozták közelebb mindannyiunkhoz a reformáció gondolatkörét. Egyházunk zenei életét is gazdagítani kívántuk számos kiadvány és az országos kórustalálkozó támogatásával.

Az augusztusi wittenbergi napokat éppen csak megemlítem ezen a helyen, hiszen erről az eseményről bőségesen tudósított az egyházi és a világi sajtó.

Külön kell szólnunk arról, hogy katolikusok hazánkban is nagy figyelmet szentelt a reformációnak. Ennek jegyében magam is számos konferencián és könyvbemutatón szerepeltem. A dialógusfolyamatot segítheti  Hermann-Joseph Frisch Kedves Márton testvér! Kedves Ferenc testvér! című frissen megjelent kötete. A könyv Luther és Ferenc pápa fiktív levelezése keretében dolgozza fel a reformáció alapvető témáit.

Magyarul, németül és angolul újra kiadtuk a Luther Márton végrendelete című szép könyvet, amelyet id. Fabiny Tibor írt. Az egyházunk tulajdonában lévő eredeti testámentum nagy sikerrel megjárta Németországot, és ez áll Evangélikus Múzeumunk állandó kiállításának középpontjában is.

Folytatódik egyházunk nagyszabású digitalizációs projektje. A Gutenbergtől a Google-ig szlogen jegyében évek óta zajló munka egyszerre szolgálja egyházi örökségünk nehezen hozzáférhető forrásainak megjelentetését, de arra is láttunk példát, hogy egy-egy újonnan megjelenő, értékes rétegkiadvány ezen a csatornán keresztül tudja elérni olvasóit.

December elején mutattuk be a Luther életéről szóló rajzfilm záró, 10. epizódját. Egy közel 50 fős stáb bensőséges ünnepség keretében köszöntötte Richly Zsoltot művészeti vezetőt. Közben készül a sorozat angol, német, brazíliai portugál és finn verziója, elindult az orosz és a litván változat előkészítése, és jelenleg tárgyalunk a szlovén és lengyel megjelenésről. Hamarosan kézbe vehető a digitális tananyag-csomag, mely elsősorban a hitoktatást, a gyülekezeti és iskolai csoportokban történő feldolgozást segíti alapos történeti háttérrel és játékos feladatokkal.

Az emlékbizottság szervezésében és támogatásával számos tudományos eseményre került sor az ünnepi évben is. A teljesség igénye nélkül említem meg a Nemzeti Levéltárral közösen szervezett őszi konferenciát, valamint a rendszeres film- és könyvbemutatókat.

Egyházunk hagyományos rádió- és tévéadásai bőségesen foglalkoztak a reformáció témáival. A www.reformacio500.hu  honlap és az október 31-re időzített élő facebook bejelentkezések sokasága elsősorban egyházunk számára tette jól láthatóvá az ünnepet. A Reformáció hétről hétre, A reformáció kincsestára és A reformáció üzenete) című műsorok pedig a szélesebb nyilvánosságot kívánták elérni.

Anyagi forrásaink mértékében számos hazai és határon túli pályázatot tudtunk támogatni. Nagyszerű volt látni, hogy milyen sok gyülekezet és iskola élt a lehetőséggel, és szervezett gazdag helyi programot. Szeretnénk majd mindezt valamilyen formában dokumentálni.

A november 11-én a Deák téri templomban megrendezett záró alkalmunkon a folyamatos megújulás szükségességét hangsúlyoztuk. A kerek évforduló bűvöletétől talán elszakadva felszabadultan szeretnénk előre tekinteni. Ha valóban az Urunk által kijelölt úton kívánunk haladni, akkor a reformátorok szenvedélyes istenkeresése, igetanulmányozása és hitélménye kell hogy jellemezzen minket is. Ez lenne az igazi 500+…