Pásztorlevél a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeteinek az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának ünnepén

Létrehozva: 2016.11.03. 15:51, frissítve: 2016.11.03. 15:51
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa pásztorlevelet adott ki az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján. A püspökök azt kérik, hogy a levelet olvassák fel a lelkészek a 2016. október 23-i istentiszteleteken.

Ünneplő Gyülekezet! Kedves Testvérek!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján a hála, a bűnbánat és a reménység érzése tölthet be minket.

Hála, hogy a történelem Urát újra meg újra szabadító Istenként ismerhetjük meg, aki gátat szab a diktatúrák zsarnokságának, és az elnyomó hatalmaknak. Ő vezette ki egykor népét a rabszolgáság földjéről, és Jézus Krisztusban azért lett emberré, hogy megszabadítson minket.

Öröm, hogy ezt a jubileumot éppen vasárnap tarthatjuk, amikor Jézus Krisztus feltámadásának szabadító győzelmét is ünnepeljük.

Hálával emlékezünk azokra a hősökre, akik hat évtizede a legdrágábbat, az életüket is készek voltak feláldozni.

Hálát adunk Istennek, hogy ma szabad és független országban élhetünk.

A hála mellett őszinte bűnbánatra is szükségünk van ezen az évfordulóan, mert csak ez teheti hitelessé ünneplésünket.

Megvalljuk, hogy az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékét gyakran sározták be különböző politikai erők a történelmi események tudatos meghamisításával és a teljes igazság elhallgatásával.

Jézus tanítása egyértelmű: „az igazság megszabadít”! ’56 még köztünk élő tanúinak is tartozunk azzal, hogy a forradalom és a szabadságharc hiteles történetét megismerjük, és megismertessük az utánunk jövő nemzedékekkel.

Bűnbánattal valljuk, hogy az immár több, mint negyedévszázada elnyert szabadság ajándékával gyakran önző módon visszaéltünk…

Ugyanakkor 2016 októberében reménységgel tekintünk a jövőbe, hiszen ez a hónap egyben a reformáció hónapja is.

Bízunk abban, hogy az egyház Ura, a reménység Istene, aki Szentlelkével 499 évvel ezelőtt megújította és mind a mai napig megőrizte egyházát, ma is fel tud használni minket a felelős szabadság és szeretet ajándékának hirdetésére, továbbadására és megélésére hazánkban éppúgy, mint az egész világon.

Ebben a közös küldetésünkben áldjon és erősítsen meg minket szabadító Istenünk az ő Lelkével, az erő, a szeretet és a józanság lelkével!

Kérjük gyülekezeteinket, hogy november 4-én, nemzeti gyásznapunkon este hat órakor szólaljanak meg az evangélikus templomok harangjai közös imádságra és emlékezésre híva mindannyiunkat.

Erős vár a mi Istenünk!

Gáncs Péter elnök-püspök

Fabiny Tamás püspök

Szemerei János püspök 

Rovat: Közlemények
vasárnap, 2016, október 23
-
csütörtök, 2016, november 3