Múlt és jelen összekapcsolódik Nógrádban

Létrehozva: 2018.10.30. 12:57, frissítve: 2018.11.08. 10:30
Szöveg: Bartha István
Balassagyarmat – Nógrádi evangélikusok kulturális elismeréseiről szóltak az utóbbi napok. Többek között megemlékeztek Réti Zoltánról, és kitüntették Antal Gusztávné Erzsikét is.

Emlékezés

Réti Zoltán festőművész, kántortanító, iskolaalapító igazgató alighogy eltávozott a minden halandók útján, máris hiányzik szülőföldjének. Idén májusban volt kilencvenöt éve, hogy meglátta a napvilágot. Ez pedig jó alkalmat szolgáltatott tisztelőinek, hogy a magyar festészet napja alkalmából rendezvénysorozattal emlékezzenek meg róla.

2018. október 19-én a Jánossy Képtárban kiállítást nyitottak meg válogatott műveiből, majd a Városházán ünnepi ülés keretében emlékeztek meg az alkotóról. Az esti órákban a Madách Imre Városi Könyvtárban folytatódott az emléknapi ünneplés, majd az általa alapított és évekig vezetett Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában egy kamaratermet is elneveztek róla, s ezt egy olyan alkalmi együttes koncertjével avatták fel, amelyben unokái is muzsikáltak.

Elismerés

Ezzel majdnem egy időben egyik nagy tisztelője és a gyülekezeti énekkar vezetésében közvetlen utódja, Antal Gusztávné Erzsike is örömteli és jól megérdemelt elismerésben részesült. Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet Egyesület karnagya kezdeményezésére, a Madách Imre Művelődési Központ, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az evangélikus énekkar és a gyülekezet lelkésze felterjesztése alapján az október 23-i nemzeti ünnep alkalmával megkapta a Balassagyarmat Kultúrájáért díjat.

Méltatásában kiemelték a Balassagyarmati Dalegylet Egyesületben végzett áldozatos munkáját, valamint iskolai kórusok országos versenyek döntőjébe juttatását. Ezek mellett meghatározó tevékenységet végzett ma is példásan dolgozó pedagógusok tanári pályára való felkészítésében. Az ének-zene megszerettetése mellett a matematika oktatásában is jeleskedett aktív éveiben. Ma is rendszeres zsűritagja nemzetközi tehetségkutató, hagyományőrző versenyeknek. Korábbi elismerései: Kiváló Munkáért miniszteri elismerés (1989), Pedagógus Szolgálati emlékérem (2007).

Az evangélikus énekkar következő próbáján meghitt, családi körben köszöntötték őt a kórustagok, és örömmel álltak össze egy csoportkép erejéig a gyülekezeti terem oltára előtt.