A szeretet és a családok kerülnek a debreceni advent középpontjába

Létrehozva: 2018.11.29. 12:16, frissítve: 2018.12.04. 11:39
Forrás: dehir.hu
Debrecen – Egységben, minden felekezettel együtt készül a karácsonyra advent idején Debrecen – mondta a város polgármestere.

Ebben az évben is olyan programokkal készülnek, amelyek segítik, előkészítik az adventre való ráhangolódást. A debreceni advent jelentős mértékben épít a családokra, ehhez kapcsolódva jótékony vonulata is van a programsorozatnak, hiszen az autista gyerekek támogatását tűzte ki célul a város.

Papp László polgármester a debreceni adventről szóló tájékoztatón elmondta, ez lesz az év legszebb, legcsodálatosabb eseménye, s nem meglepetés, hogy nagyobb egyházi ünnepekre közösen készül a város a felekezetekkel. Mint mondta, a városnak is fontos szerepe van az egyházi ünnepekben; pünkösdkor és húsvétkor is együtt demonstrálták, hogy Debrecen és az egyházak képesek együtt cselekedni, ez az egység az advent időszakában különösen nagy értéket képvisel. 

A polgármester közölte, a külsőségektől elvonatkoztatva lélekben is fel kell készülni a család és az egyén számára is nagyon fontos ünnepre. „Lehet-e mindig újat mondani karácsonykor? Az alaptételek mindig ugyanazok, de ha az ember lelkileg fel tud készülni, be tudja fogadni a karácsony szellemiségét, akkor lehet újat mondani” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a városháza is bekapcsolódik a programsorozatba, a 24 városrész jelet fog adni magáról ebben az időszakban úgy, hogy a városháza udvarán 24 karácsonyfa jeleníti meg majd ezeket, s mindegyik sajátos jellegzetességeket fog mutatni. Különlegesség is lesz, hiszen elkészül egy 201 méteres kalács, ennyi idős ugyanis ebben az évben a debreceni cukrászat.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, a gyertyagyújtásnak komoly hagyományai vannak az egyháznál, az igazi ünnepet készüléssel lehet megteremtenie a családnak, az igazi ünnepet azonban az Isten teremti meg mindenki számára. Igyekeznek idén a családra helyezni a hangsúlyt, minél több programra készülnek, családos istentiszteleteket, kézművesalkalmakat, filmes délelőttöt szerveznek. Mint mondta, akkor van igazán ünnep, ha mi magunk is ott tudunk lenni családként az ünnep körül.

A cikk egészében itt olvasható.