Fabiny Tamás válasza az Origo.hu hírportál kérdéseire

Létrehozva: 2019.08.12. 15:22, frissítve: 2019.08.12. 15:22
evangelikus.hu
Az Origo.hu kereste meg Fabiny Tamás elnök-püspököt, hogy a sajtóban terjedő, Donáth László elleni vádak alapján válaszoljon kérdéseikre. Alábbiakban Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök válaszlevelét közöljük.

Mivel ebben az ügyben a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz panasz vagy bejelentés nem érkezett, egyházi vizsgálatot nem indítottunk. A médiahírekről értesülve személyesen rákérdeztem Donáth Lászlónál, aki egyértelműen kijelentette, hogy semmilyen alapja nincs a híreszteléseknek.

Többször hangsúlyoztuk, hogy egyházunk elkötelezett a hatalmi visszaélések, szexuális zaklatások elleni fellépésben. Februári zsinati székfoglalómban erről egyebek mellett ezt mondtam: „Nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is. Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik.”

Egyházunk küldetése Isten és az emberek szolgálata, ennek jegyében nem vagyunk partnerek sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban. Bízunk ugyanakkor a magyar jogállamiságban. Ha bármilyen jogsértésről hivatalos értesítést kapunk, egyházunk törvényei szerint járunk majd el.