„Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!” – Többszörösen ünnepeltek az ózdi evangélikusok

Létrehozva: 2019.09.26. 07:59, frissítve: 2019.09.26. 13:42
Szöveg: Buday-Malik Adrienn, Buday Barnabás, Kassai Kitti
Ózd – Szeptember utolsó előtti vasárnapján az ózdi evangélikus templom harangjai és felújított orgonája többszörös megemlékezésre hívta az ünneplő gyülekezetet: a 120 éves templomban dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke felszentelte a megújított orgonát, és hálát adott a gyülekezet fennállásáért, a közösségükben szolgáló lelkészekért, köztük az idén 30 éve őket pásztoroló Tóth Melinda Anna lelkésznő szolgálatért.

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a hálaadó ünnep a 103. zsoltár fő üzenete köré szerveződött: az áldás ajándéka az előkészítést, az istentiszteletet és az azt követő szeretetvendégséget is meghatározta, hiszen tele padsorok, gyönyörű őszi időjárás, énekelt harmóniák és áldó verssorok, nem utolsósorban pedig a megerősítő ige ajándéka lehetett a résztvevőké.

Fabiny Tamás prédikációjában az áldás fogalmát körüljárva hívta emlékezésre a közösséget: azokat, akik emlékezni tudnak Isten szeretetének jeleire; azokat, akiket nem felejtett el Isten. Az ő szeretetének jeleit láthatjuk a gyülekezet történetében is, mely évtizedeken ível át. Így lehet hálát adni azokért, akik 1899-ben templomot építettek, majd a következő években, évtizedekben pásztorolták a gyülekezetet. Többek között Túróczy Pálért, a gyülekezet legelső lelkészéért, majd fiáért, Túróczy Zoltánért vagy a második világháború előtt és az utána induló nehéz időben a gyülekezetben szolgáló Marcsek Jánosért, később Pintér Károlyért. Ebbe a sorba illik bele a 30 éve hűséggel és kitartással itt szolgáló Tóth Melinda Anna is. Jó tudnunk, hogy bár sokféleképpen átélhetjük az elfelejtettség állapotát, Isten nem felejt el bennünket. Ő emlékszik ránk, és számontart bennünket!

Az istentiszteleten gyönyörű énekszóval és buzdító lelkesedéssel szolgált az Ózdi Városi Vegyeskar, az új orgonát Kassai Kitti szólaltatta meg.

Az istentisztelet után Tóth Melinda Anna köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönte mindazok munkáját és adományát, akik az elmúlt évek legnagyobb feladatában részt vettek. A kétmanuálos, ötszáznegyven sípos, tizenegy regiszteres Angster-orgona felújítása közel hárommillió forint összegyűjtését jelentette, majd több hónapnyi szakértelemmel végzett aprólékos munkát. 

Buday Barnabás esperes köszöntőjében az identitás megtartó erejére hívta fel a figyelmet. Nagy erőt ad nehéz időkben, ha tudjuk, hova tartozunk, ha közösséget vállalhatunk az előttünk jártakkal. Így példájuk kitartásra és helytállásra ösztönöz bennünket.

A sokfelől érkezett ünneplő gyülekezet ezen a vasárnap délutánon a templom színes üvegablakain beragyogó napsütésben, majd a szomszédos gyülekezeti házban az állófogadás és baráti beszélgetés keretében valóban megélhette Isten sokféle ajándékát.

Az ünnepségről az M1 Élő Egyház című műsorában is beszámoltak. A videóban 9.50-től 12.10-ig látható a beszámoló: https://mediaklikk.hu/video/elo-egyhaz-2019-10-01-i-adas/