Állásfoglalás az Evangélikus énekeskönyv (1982) revíziója szükségességének ügyében

Létrehozva: 2019.06.07. 12:59, frissítve: 2019.06.07. 12:59
A Magyarországi Evangélikus Egyház Egyházzenei Bizottsága 2019. február 1-jén kelt állásfoglalása

Az Egyházzenei Bizottság indokoltnak tartja énekeskönyvünk revízióját – harminchét évvel az Evangélikus énekeskönyv megjelenése és harminc évvel a rendszerváltozás után.

Az éneklés megújítása, felfrissítése egyet jelent az istentiszteleti élet felfrissítésével: fogyó létszámú egyházunknak igen nagy szüksége van erre.

Az énekeskönyvben megfogalmazódó sokrétű hitvallás az evangélium terjedésének ügyét is erősítheti, mivel manapság sokan felnőtt korukban, tudatos választás nyomán találnak rá az evangélikusságra.

Egy ilyen gyűjtemény létrehozása összetett és érzékeny folyamat: legalább egy évtizednyi sokrétű munka, de akár ennél több is lehet (addigra énekeskönyvünk félévszázados lesz). Ezért az előkészítést már most el kell kezdeni egy munkacsoport létrehozásával.

Ahhoz, hogy az énekeskönyv vállalható színvonalon és használható tartalommal elkészüljön, felkészült munkatársakra van szükség, akik az egyházvezetés felkérése alapján, hivatalos megbízatással és költségvetéssel, elkötelezetten, pontosan behatárolt döntési kompetenciákkal végzik tevékenységüket.

Ezzel egyidejűleg törekedni kell arra, hogy a lelkészi karban és gyülekezeteinkben is újra eleven téma legyen a gyülekezeti éneklés ügye.

Az Egyházzenei Bizottság tagjai szakmai tudásukkal készséggel támogatják ezt a munkát.