„Veni, veni Emmanuel…”

Létrehozva: 2020.12.10. 13:50, frissítve: 2020.12.10. 14:15
Fabiny Tamás
„Veni, veni Emmanuel…” – ádvent idején gyakran énekeljük ezt a 12. századi latin himnuszt. Az Immánuel-jövendölés Ézsiás prófétánál és az Újszövetségben teljesedik be.

„Veni, veni Emmanuel…” – ádvent idején gyakran énekeljük ezt a 12. századi latin himnuszt. Az Immánuel-jövendölés Ézsiás prófétánál  és az Újszövetségben teljesedik be. Máté evangéliuma elején József rémületében szinte halálra válik. Megtudja ugyanis, hogy jegyese, Mária gyermeket vár. Leírhatatlan szégyenként éli ezt meg, de mivel szereti kedvesét, titokban akarja őt elbocsátani. Itt avatkozik közbe az Úr angyala, aki ezt mondja Józsefnek: „Ne félj feleségül venni Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit nevezz Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek – ami azt jelenti: Velünk az Isten” (Mt 1,23).

József Immár nem akarta elbocsátani Máriát, aki az megalázott emberi sorsban is átélte a felmagasztalódást. Velük volt az Isten. A még meg sem született Jézus összekapcsolt két embert.

Ma is segíthet a meglazult emberi kapcsolatok szorosabbra fűzésében a felismerés: velünk az Isten. A karácsonykor megszülető Jézus nem szétszakítani, hanem összekötni akar családokat és egyéb közösségeket. Veni, Veni Emmanuel.

 

 

 

Az ima meghallgatható ide kattintva.

Csatolt állományok: Napi Ima - Fabiny Tamás.mp3 -