Megnyitották a tanévet a 30 éve visszakapott Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

Létrehozva: 2019.09.02. 11:09, frissítve: 2019.09.02. 13:13
Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2019. szeptember 2-án nyitották meg a tanévet a 30 éve visszakapott Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az ünnepi alkalmon Fabiny Tamás elnök-püspök hirdette Isten igéjét, a liturgiában Csepregi András iskolalelkész és Aradi György fasori lelkész szolgált. A diákok ünnepi műsorával színesített alkalmon megáldották az új tanulókat és egy új tanárt is.

Fabiny Tamás elnök-püspök Jn 8,32 – „…megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket…” – kapcsán megemlékezett róla prédikációjában, hogy a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium harminc éve nyitotta meg kapuit, így ez az istentisztelet történelmi pillanat. Mint ismeretes, az evangélikus egyház összes oktatási intézményének államosítását követően 1952-től harminchét éven át nem működött az iskola. Az evangélikusok – a történelmi egyházak közül egyetlenként – iskola nélkül maradtak. „De harminchét év kényszerszünet után, 1989. szeptember 2-án nagy csodáknak lehettünk tanúi, és jóra fordította a magyar Sion, azaz az evangélikus egyház sorsát az Úr” – mondta a püspök, aki ezután egy történelmi dokumentumnak számító fényképet mutatott a fiataloknak, amelyen az egykori hitoktatók, Rőzse István, Zászkaliczky Péter, Takácsné Kovácsházi Zelma, Harmati Béla, Fabiny Tamás és Gáncs Péter állnak kicsit megszeppenve az oltár előtt az előttük álló nagy feladat és elvárás súlyát érezve vállukon. Új kezdet volt ez az iskola életében.

A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme…” (Péld 9,10) vésték vezérigeként kőtáblára az iskola elöljárói az 1904-es alapításkor a János evangéliumából vett idézettel együtt, de sokáig nem maradhatott a tábla, mert 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején a Vörös Őrség parancsnoksága költözött az épületbe, és a huszonhét éves Rákosi Mátyás parancsnoksága alatt nem volt hitoktatás, de még tanítás sem – ezt 1952 után rá is vésték a tábla hátoldalára. Később az Országos Pedagógiai Intézet székhelyeként szolgált az épület, az igazság azonban nem volt eltüntethető. Az iskola újraindulásakor megfordították a táblát, és azóta újra Isten igéje olvasható rajta. Ugyanígy nem lehetett eltüntetni a keresztény szellemiséget, „a Fasor szellemét sem: Isten kegyelmének köszönhetően ismét evangélikus iskola a Fasor. Fabiny Tamás püspök Isten segítségét kérte az istentiszteleten ahhoz, hogy a fasori diákok és tanárok továbbra is az Isten szerinti bölcsesség és az igazság keresésében töltsék mindennapjaikat.

A tanévnyitó ünnepségen Hajdó Ákos igazgató is a múltra való emlékezéssel kezdte beszédét. A visszavétel kapcsán hangsúlyozta a volt fasori diákok erőfeszítéseit arra nézve, hogy az intézmény ismét megnyithassa kapuit. 1988-ban pedig megszületett az a határozt, amely szerint az egyház visszakaphatta intézményét és megindult a többi egyházi iskola visszaadása is. Jelenleg negyvenhat egyházi iskolánk van, ahol több mint tizenhatezer diákot oktatnak, mintegy ezerhatszáz pedagógus áldozatkész munkájával. A Fasoriban lezajlottak a nyári karbantartási feladatok, így újult erővel várják mind a huszonegy osztályt. Az igazgató ezután az ötödikes és a kilencedikes új diákok felé fordult azzal a jókívánsággal, hogy érezzék jól magukat ebben az iskolában, majd befejezésként Harmati Béla nyugalmazott püspök szavait idézte, aki az első évnyitón bölcsességet kívánt a diákoknak. Hajdó Ákos igazgató ezennel megnyitotta a 2019/2020-as tanévet.